Για τα παιδιά σχεδόν τα πάντα είναι παιχνίδι. Ακόμα και η ώρα του φαγητού μπορεί να είναι για εκείνα παιχνίδι! Αυτό οι γονείς μπορούν να το εκμεταλλευτούν ως μια διασκεδαστική στρατηγική για ένα παιδάκι το οποίο είναι επιλεκτικό με το φαγητό του. Με ποιον τρόπο; Μα φυσικά με το FoodPlay!
Τι θα λέγατε αν με τη μέθοδο του παιχνιδιού θα μπορούσε το παιδί σας να αλλάξει όχι μόνο τις διατροφικές του συνήθειες σε πιο υγιεινές, αλλά και να διευρύνει το διαιτολόγιο του, προσθέτοντας τροφές τις οποίες είχε αποκλείσει; Ακούγεται δελεαστικά ωραίο, αλλά για τα παιδιά είναι ακόμα πιο ωραίο και συνάμα διασκεδαστικό.
Τι ακριβώς είναι το FoodPlay;
Το FoodPlay, όπως δηλώνει και η ονομασία του, αποτελεί το παιχνίδι με διάφορα τρόφιμα, όχι απαραίτητα κατά τη διάρκεια του φαγητού, ούτε είναι απαραίτητο με αυτά που θα παίξει το παιδί να πρέπει κατόπιν να τα φάει. Η φιλοσοφία του FoodPlay είναι το παιδί να έρθει κοντά με πλήθος τροφών, οι οποίες διαφέρουν μεταξύ τους τόσο στην υφή, όσο και σε οσμή/γεύση, ώστε να εξοικειωθεί μαζί τους πριν τις καταναλώσει. Ακόμα και τροφές τις οποίες έχει αποκλείσει από το πιάτο του και δεν δέχεται με τίποτα να δοκιμάσει, μπορεί στο παιχνίδι να το βρει ωραία ιδέα να πειραματιστεί μαζί τους.
Όπως στα περισσότερα παιχνίδια υπάρχουν κανόνες, έτσι και εδώ υπάρχουν τρεις βασικοί:
Κανόνας Νο 1: «Μόνο παιχνίδι, δεν είναι απαραίτητο οι τροφές να φαγωθούν». Μην πιέσετε το παιδάκι σας να φάει τη τροφή με την οποία παίζει. Για να φτάσει ένα παιδί στο στάδιο να δοκιμάσει μία τροφή, θα πρέπει πρώτα να έχει περάσει από άλλα δυο. Το πρώτο είναι να εξοικειωθεί με τη παρουσία της τροφής γύρω του, απλά κοιτώντας την. Το δεύτερο είναι να έρθει σε επαφή μαζί της αγγίζοντας την, πιέζοντας την, σκαλίζοντας την, μυρίζοντας την κλπ. Τέλος έρχεται και το στάδιο της δοκιμασίας.
Κανόνας Νο 2: «Μη φοβηθείτε να λερωθείτε». Βρείτε επιφάνειες μεγάλες, όπως για παράδειγμα ένα μεγάλο τραπέζι, φορέστε στο παιδί άνετα ρούχα που δεν σας νοιάζει αν λερωθούν και αφήστε το να δημιουργήσει με τη φαντασία του ό,τι θέλει και όπως εκείνο το θέλει.
Κανόνας Νο 3: «Συνδυασμός τροφών», εντάσσοντας στο παιχνίδι του τροφές που του αρέσει να τρώει, μαζί με μία που δεν τρώει.
Παρακάτω σας δίνονται ιδέες για το πως ένα παιδί μπορεί να εντάξει στο παιχνίδι του τροφές, μεγαλώνοντας έτσι το ενδεχόμενο να δεχθεί πιο εύκολα να τις δοκιμάσει.
Ας ξεκινήσει λοιπόν το ταξίδι προς την καινούρια γευστική εμπειρία!
Είναι σημαντικό να έχετε υπόψιν:
Το FoodPlay δεν αποτελεί θεραπεία για την τροφική επιλεκτικότητα, αλλά μια στρατηγική για την αντιμετώπιση της. Αν το παιδί σας είναι επιλεκτικό στη σίτιση του σε βαθμό τέτοιον που δημιουργεί προβλήματα, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό, όπως για παράδειγμα έναν εργοθεραπευτή ή έναν λογοθεραπευτή εξειδικευμένο στα θέματα τροφικής επιλεκτικότητας.
Καλή σας διασκέδαση!
Κυριαζή Μαρία, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια SI, BScOT-Συγγραφέας-OT blogger www.ergotherapeiakids.com
With Kindergarten WordPress Theme you will have everything you need to create a memorable and enchanting online presence. Start create your dream education site today.