ΠΩΣ ΘΑ ΜΑΘΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ
Το μικρό σας έχει μεγαλώσει τόσο που ήρθε ο καιρός να μάθει να κάνει μόνο του μπάνιο! Η διαδικασία του μπάνιου αποτελεί για αρκετά παιδιά μια ευχάριστη εμπειρία που επιμένουν να κάνουν μόνα τους. Αυτό είναι θετικό μιας και αυτός ο τρόπος συμβάλλει στην αυτονομία τους, αλλά και την εξερεύνηση του σώματος τους. Ωστόσο, πέραν του ότι αυτή η διαδικασία απαιτεί συγκεκριμένες δεξιότητες να έχουν κατακτηθεί από το παιδί, πρέπει και ο γονέας να είναι σίγουρος ότι η διαδικασία γίνεται σωστά και κυρίως με ασφάλεια.
Δείτε επίσης: Δεξιότητες που απαιτούνται για να κάνει ένα παιδί μπάνιο
Όσο και αν επιθυμούν τα ίδια να φροντίσουν τον ευατό τους, δεν μπορούν να καταλάβουν τις δυσκολίες ή τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από αυτήν την τόσο φαινομενικά εύκολη διαδικασία.
Πότε όμως είναι η κατάλληλη ηλικία;
Η πιο κατάλληλη ηλικία για να ξεκινἠσει ένα παιδί να κάνει μόνο του μπάνιο είναι γύρω στα 5-6 έτη. Αυτό βἐβαια διαφέρει από παιδί σε παιδί, ανάλογα με τους αναπτυξιακούς ρυθμούς του. Δώστε χρόνο στο παιδάκι σας και όταν νιώσει το ίδιο πως είναι έτοιμο, ξεκινάτε την διαδικασία εκπαίδευσης.
Βήματα για την αυτονομία του παιδιού στο μπάνιο!
- Δείξτε στο παιδάκι σας κάθε φορά τι πρέπει να κάνει και πως να το κάνει. Οι οδηγίες βοηθάνε εκτός από λεκτικές να είναι και καθοδηγητικές, π.χ. τρίβοντας μαζί για αρχή την κοιλίτσα ή τα μαλλάκια.
- Πείτε του πως το νερό μπορεί να γίνει είτε πολύ κρύο και να παγώσει, είτε πάρα πολύ ζεστό με κίνδυνο να πονέσει. Ένας εύκολος τρόπος για να μάθει να ρυθμίζει την θερμοκρασία του νερού είναι να βάζει τη λαβἠ της μπαταρίας του μπάνιου ακριβώς στην μέση και αν θέλει πιο κρύο νερό να το γυρίζει αργά προς το μπλε σημάδι μέχρι να πετύχει την επιθυμητή θερμοκρασία, αν θέλει πιο ζεστό να το γυρίζει πολύ αργά προς το κόκκινο.
- Ξεκινήστε την εκπαίδευση στην αρχή μαζί ρίχνωντας νερό στο σώμα του και αφήστε το παιδί μόνο του να σαπουνιστεί. Ύστερα πάλι μαζί ξεβγάλτε το και δείξτε του πως να σκουπιστεί μόνο του.
- Στην συνέχεια μείνετε δίπλα στο παιδί τον πρώτο καιρό για να το επιβλέπετε ότι ακολουθεί τα βήματα σωστά για το μπάνιο του, αλλά και με ασφάλεια. Αργότερα μπορείτε να το αφήνετε μόνο του, πάντα όμως με την πόρτα ανοιχτή και να είστε κάπου κοντά έτσι ώστε αν χρειαστεί οτιδήποτε να βρεθείτε εκεί για να το βοηθήσετε.
- Σημαντικό για την ασφάλεια του να έχετε τοποθετήσει ένα αντιολισθητικό χαλάκι μέσα στην μπανιέρα/ντουζιέρα, έστι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος να πέσει το παιδί και να χτυπήσει.
- Κἀποια καλώδια τηλεφώνου είναι αρκετά μακριά, έτσι υπάρχει κίνδυνος να μπλεχτεί στα πόδια του παιδιού. Τυλίχτε μια/δυο φορές το καλώδιο γύρω από την μπαταρία ή τοποθετήστε ένα στήριγμα για το τηλέφωνο ώστε να μην χρειάζεται το παιδί να το κρατάει.
- Έχετε συγκεντρωμένα σε ένα σημείο τα προϊόντα που πρέπει να χρησιμοποιήσει, π.χ. σαμπουάν, αφρόλουτρο, το σφουγγαράκι του κλπ, καθώς και όταν τελειώσει το μπάνιο του την πετσέτα του σε ένα σημείο εύκολα προσβάσιμη για το ίδιο.
- Τέλος και πολύ σημαντικό, απομακρύνουμε από το σημείο που κάνει μπάνιο το παιδί αντικείμενα όπως ξυραφάκια, αφρούς ξυρίσματος, προϊόντα δυνατά που δεν ενδείκνυται η χρήση τους για παιδιά, καθώς και τα πιστολάκια.
Μαρία Κυριαζή, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια SI, BScOT, Συγγραφέας, OT blogger
Δείτε επίσης:
Φυσιολογική ανάπτυξη της αδρής και λεπτής κίνησης από 0-4 ετών
Δείτε επίσης:
Βοηθώντας τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες να επιτύχουν στο σχολείο