ΦΤΥΣΕ ΤΗ ΤΣΙΧΛΑ ΣΟΥ! ΕΙΝΑΙ ΜΥΘΟΣ Ή ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΤΟ ΜΑΣΗΜΑ ΤΣΙΧΛΑΣ ΑΠΟΣΠΑ ΤΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ;
2021-05-06
Πόσοι από εμάς, θυμόμαστε από την παιδική μας ηλικία τους δασκάλους και τους καθηγητές μας να λένε να φτύσουμε τη τσίχλα μέσα στην τάξη; Ο λόγος που γίνονταν αυτό, εκτός από ένδειξη σεβασμού απέναντι στο πρόσωπο του εκπαιδευτικού, ήταν γιατί υπήρχε η αντίληψη πως το να μασάει ένα παιδί τσίχλα, ιδιαίτερα την ώρα του μαθηματος, του αποσπούσε τη προσοχή.
Κατά πόσο είναι μύθος ή αλήθεια ότι το να μασάει ένα παιδί τσίχλα δεν το αφήνει να συγκεντρωθεί;
Ας πάμε πίσω, στην εποχή που ένα παιδί έχει μόλις γεννηθεί. Το μωρό γεννιέται με την αντανακλαστική ικανότητα να αναπνέει, να καταπίνει και να πιπιλίζει. Το πιπίλισμα, εκτός από το να τρέφεται το μωρό από το στήθος της μητέρας του, είναι κάτι που του προσφέρει χαλάρωση και ηρεμία, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται σε ένταση. Γι᾽ αυτό και στα μωρά αρέσει πολύ να πιπιλάνε μια πιπίλα, ένα ζωάκι, το μαξιλάρι τους ή το χέρι τους.
Μεγαλώνοντας το παιδί, μαζί το πιπίλισμα έρχεται και η μάσηση. Το μωρό αναζητάει διάφορα ερεθίσματα, διαφορετικών υφών (σκληρά, μαλακά, παγωμένα κ.α.) για να βάλει στο στόμα του και να τα μασήσει, μια κίνηση που του προσφέρει πλήθος ιδιοδεκτικών διεργασίών, μέσα από τα οποία μαθαίνει να συντονίζει τις στοματοπροσωπικές του κινήσεις, πράγμα που θα το βοηθήσει αργότερα στην άρθρωση, τη μάσηση φαγητού και κατάποση, το φύσημα κ.α.
Φεύγοντας το παιδί από τη βρεφική ηλικία, μειώνεται και η ανάγκη της αναζήτησης στοματικών ερεθισμάτων. Πόσα όμως παιδιά (αλλά και ενήλικες) υπάρχουν που κατά καιρούς βάζουν στο στόμα τους διάφορα αντικείμενα, συνήθως όταν θέλουν να συγκεντρωθούν σε κάτι, π.χ. να δαγκώνουν τη γόμα του μολυβιού ή το καπάκι από το στυλό κατά τη διάρκεια του μαθήματος ή σε καταστάσεις που τους προκαλούν άγχος, π.χ. δάγκωμα των νυχιών.
Το μάσημα της τσίχλας βοηθάει στη ρύθμιση!
Το να μασάει ένα παιδί τσίχλα, το βοηθάει να μένει ήρεμο, να συγκεντρώνεται καλύτερα και αυτό γίνεται γιατί μέσω της μάσησης ρυθμίζουν έτσι εκείνη τη στιγμή το νευρικό τους σύστημα.
Αφήστε το παιδάκι σας να μασάει τσίχλα, όταν αυτό το θέλει, ακόμα και την ώρα που κάνει τα μαθήματα του. Μιλήστε με τη δασκάλα του, ιδιαίτερα αν το παιδάκι σας έχει διάσπαση προσοχής ή υπερκινητικότητα και ζητήστε της να του επιτρέπει να μασάει τσίχλα μέσα στη τάξη, όπου θα το βοηθάει να συγκεντρωθεί. Μπορείτε να προμηθευτείτε τσίχλες χωρίς ζάχαρη, που δεν βλάπτουν τα δόντια, με διάφορες γεύσης που αρέσουν πολύ στα παιδιά. Μάθετε τους να τη μασάνε διακριτικά, ιδιαίτερα όταν βρἰσκονται μπροστά σε άλλα άτομα ή βρίσκονται σε μέρος που πρέπει να διατηρείται ησυχία (π.χ. η τάξη), ώστε να μην κάνουνε θόρυβο και ενοχλούν.
Κυριαζή Μαρία, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια S.I.-Συγγραφέας-OT blogger