ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ! ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΟΜΑΛΗ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ!

2021-09-03

Επιστροφή για τους μαθητές πίσω στο σχολείο για μια νέα σχολική χρονιά! Για κάποιους από αυτούς η επιστροφη αυτή δεν αποτελεί ευχάριστη εμπειρία. Πόσο μάλλον όταν ο μαθητής αντιμετωπίζει κάποια μαθησιακή δυσκολία. Αρκετοί γονείς και δάσκαλοι θα αναζητήσουν συμβουλές για να ξεκινήσει σωστά η σχολική χρονιά. Με αφορμή λοιπόν αυτό, στο παρακάτω άρθρο θα βρείτε συμβουλές επιστροφής στο σχολείο για τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες.


Οι δυσκολίες της εποχής μας...

Η πανδημία οδήγησε στο κλείσιμο των σχολικών περιοχών σε όλη τη χώρα, αφαιρώντας μια σημαντική πηγή υποστήριξης για οικογένειες παιδιών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Όταν οι υπηρεσίες μπήκαν στο διαδίκτυο, οι οικογένειες παιδιών με δυσκολίες έμειναν σε μεγάλο βαθμό σε αδιέξοδο, αναλαμβάνοντας επιπλέον εργασία και έξοδα για την εξυπηρέτηση των αναγκών των παιδιών τους.

Τα εμπόδια όπως η συνδεσιμότητα στο Διαδίκτυο, η πρόσβαση σε συσκευές, οι στρατηγικές επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και η πρόσβαση σε προσαρμοστικό εκπαιδευτικό υλικό καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη τη μάθηση για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες.

Εκτός από την εκπαίδευση, πολλά παιδιά με δυσκολίες απαιτούν επαγγελματικές υπηρεσίες από θεραπευτές, οι οποίες συνήθως συμβαίνουν σε συντονισμό με τα σχολεία ή στο σχολικό περιβάλλον. Καθώς τα σχολεία στράφηκαν στο διαδικτυακό περιβάλλον, αρκετές από αυτές τις υπηρεσίες ακολούθησαν την ίδια τακτική.

Τα σχολεία είναι πολύ περισσότερα από ένα μέρος όπου μαθαίνουν στα παιδιά μας να διαβάζουν, να γράφουν και να κάνουν μαθηματικά. Είναι ο τόπος όπου τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν κοινωνικο-συναισθηματικές δεξιότητες και να έρθουν σε επαφή με άλλα παιδιά και ενήλικες. Το άγχος της μετάβασης στο σχολείο και η απώλεια των τυπικών ρουτίνων μπορεί να έχει επιδεινώσει την ψυχική υγεία και τις προκλήσεις συμπεριφοράς των παιδιών.


Αναγνωρίζοντας λοιπόν τις ανάγκες των παιδιών, παρακάτω δίνονται πέντε συμβουλές προς τους γονείς, προκειμένου να βοηθηθούν τόσο οι ίδιοι όσο και τα παιδιά.

1. Εξετάστε και μάθετε για το Εξατομικευμένο Πρόγραμμα Παρέμβασης

  • Το Εξατομικευμένο Πρόγραμμα Παρέμβασης παρουσιάζει τι πρέπει να μαθαίνει ο μαθητής και ποιο είναι το επίκεντρο της διδασκαλίας για το ακαδημαϊκό έτος.
  • Βεβαιωθείτε ότι το Εξατομικευμένο Πρόγραμμα Παρέμβασης εξακολουθεί να ακολουθεί τις ανάγκες του μαθητή και οι υπηρεσίες που του προσφέρονται να είναι σχετικές.
  • Γνωρίστε ποιες είναι οι κατάλληλες υπηρεσίες για το παιδί και πώς πρέπει να εφαρμοστούν.
  • Μια συνάντηση με τον δάσκαλο του παιδιού μπορεί να κληθεί ανά πάσα στιγμή ώστε να συζητηθούν οι ανησυχίες κι οι νέοι στόχοι.
  • Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν και να αναγνωριστούν οι ανάγκες του μαθητή, του γονέα και του δασκάλου.
  • Οι γονείς και οι μαθητές πρέπει να είναι πανέτοιμοι για το τι πρέπει να γίνει και να ληφθεί υπόψη για να πραγματοποιηθεί και να διατηρηθεί η μάθηση.


2. Ανακουφίστε το μαθητή από το άγχος της επιστροφής στο σχολείο

  • Ενισχύστε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας. Είναι σημαντικό για ένα παιδί το οποίο βιώνει καθημερινά στο σχολείο την απογοήτευση και το άγχος, να του θυμίζετε ότι υπάρχουν πράγματα στα οποία μπορεί και είναι πολύ καλό στο να τα κάνει. Μιλήστε μαζί για τις δυνατότητες του, συζητάτε μαζί του τις επιτυχίες του και βρείτε δραστηριότητες να κάνετε με το παιδί σας στις οποίες τα καταφέρνει.
  • Συζητήστε μαζί του τις προσδοκίες για το επόμενο έτος και τις επιτυχίες των προηγούμενων ετών.
  • Επισκεφτείτε το σχολείο για να μάθετε πού θα είναι η τάξη του και ακολουθήστε την καθημερινή ρουτίνα. Γνωρίστε πού βρίσκονται οι υπόλοιποι χώροι του σχολείου. Σε περίπτωση που το παιδί φοιτά σε σχολείο, όπου κάθε μάθημα διδάσκεται σε διαφορετική αίθουσα, καλό θα είναι να γνωρίζει ο μαθητής εκ των προτέρων αυτές τις αίθουσες.
  • Προσπαθήστε να συναντήσετε τους δασκάλους και τους επαγγελματίες με τους οποίους συνεργάζεστε πριν ξεκινήσει το σχολικό έτος.
  • Βεβαιωθείτε ότι ο μαθητής γνωρίζει τις υπηρεσίες που του προσφέρονται καθώς και τους χώρους που πραγματοποιείται η κάθε συνεδρία.
  • Συζητήστε για τις μεταβατικές περιόδους, τις μεταβάσεις μεταξύ τάξεων, αυτές προς/από το γεύμα και μεταβάσεις μεταξύ σχολείου/σπιτιού και σπιτιού/σχολείου.
  • Δείξτε ενθουσιασμό γα την νέα χρονιά. Πηγαίντε μαζί με το παιδί σας για τα σχολικά ψώνια. Φτιάχτε από πριν μια λίστα με το τι χρειάζεται, αφήστε το να διαλέξει την σχολική του τσάντα και τη κασετίνα που του αρέσει, αγοράστε πολύχρωμα μολύβια και στυλό, διαλέχτε τα ρούχα και τα παπούτσια που θα φορέσει την πρώτη μέρα στο σχολείο. Έτσι θα νιώσει και το ίδιο πιο άνετο.


3. Οι γονείς πρέπει να οργανωθείτε

  • Δημιουργήστε κατάλληλο περιβάλλον για διάβασμα. Το να έχετε ένα συγκεκριμένο μέρος στο σπίτι για να τοποθετήσετε σχολικά αντικείμενα και να κάνετε εργασίες είναι χρήσιμο και καθιερώνει μια ρουτίνα.
  • Καθαρίζετε ερμάρια, γραφεία, τσάντες ή σακίδια βιβλίων σε τακτική βάση (εβδομαδιαία ή μηνιαία).
  • Οργανώστε το καθημερινό πρόγραμμα του παιδιού. Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα πρόγραμμα ώστε να γνωρίζει το παιδί τι ακολουθεί μετά το σχολείο. Μπορείτε να κρατήσετε ημερολόγιο ή ατζέντα των δραστηριοτήτων και των εκδηλώσεων. Οι γονείς και οι δάσκαλοι πρέπει να συνεργαστούν με τους μαθητές για να βεβαιωθούν ότι οι πληροφορίες ενημερώνονται και να διαμορφώνουν τις δεξιότητες τήρησης του ημερολογίου.
  • Φροντίστε το παιδί σας να κοιμάται αρκέτα (περίπου 8 με 10 ώρες ο βραδινός ύπνος), ώστε να είναι ξεκούραστο για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.
  • Αφιερώστε πέντε λεπτά το βράδυ μαζί με το παιδί για να οργανώσετε τσάντες βιβλίων ή σακίδια, σημειωματάρια και χαρτιά που είναι σημαντικά, ακόμη και τα ρούχα που θα φορεθοὐν, για να ξεκινήσετε την επόμενη μέρα πιο ομαλά.


4. Ξεκινήστε ένα αρχείο επικοινωνίας

  • Διατηρήστε μια γραπτή έκθεση επικοινωνίας με τους δασκάλους και το σχολείο που σχετίζονται με το Εξατομικευμένο Πρόγραμμα Παρέμβασης και τα θέματα του σχολείου. Διδάξτε επίσης στους μαθητές πώς να τηρούν το ημερολόγιο τους.
  • Οι πληροφορίες που συλλέγονται καθ 'όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους είναι χρήσιμες για συναντήσεις και προγραμματισμό του Εξατομικευμένου Προγράμματος Παρέμβασης


5. Εμπλακείτε

  • Διατηρήστε τακτική επικοινωνία με τους δασκάλους με όποιο τρόπο μπορείτε. Είναι σημαντικό για τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες να γνωρίζουν ότι οι γονείς τους εμπλέκονται και ενδιαφέρονται για τη μάθησή τους.
  • Συνεργαστείτε με το παιδί σας για να καθορίσετε επιλογές σε δύσκολες καταστάσεις.
  • Σχεδιάστε την καινούρια σχολική χρονιά μαζί με το παιδί σας. Βρείτε δραστηριότητες που του αρέσουν και που θα μπορούσε να κάνει (π.χ. να πάρει μέρος σε κάποια αθλητική ή μουσική ομάδα ή όποια άλλη εξωσχολική δραστηριότητα του αρέσει).
  • Μοιραστείτε θετικές πληροφορίες με τα μέλη της οικογένειας και τους εκπαιδευτικούς για να επικεντρωθείτε σε θετικά γεγονότα στη ζωή του μαθητή.
  • Μάθετε στον μαθητή με μαθησιακές δυσκολίες να αναγνωρίζει θετικά χαρακτηριστικά του, τα θετικά γεγονότα στη ζωή του και τις προσωπικές του δυνατότητες.
  • Τέλος, μη ξεχάσετε την θετική σας διάθεση! Και να θυμάστε, δεν έχει σημασία πόσο αργά μαθαίνει ένα παιδί, φτάνει να το ενθαρρύνουμε να μη σταματήσει ποτέ!

Να έχετεμια καλή και δημιουργική σχολική χρονιά!


Μαρία Κυριαζή, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια SI, BScOT-Συγγραφέας-OT blogger

www.ergotherapeiakids.com

Γκουγκούμη Μαρία, Ειδική Παιδαγωγός MSc, Special Education Blogger

www.special-learners.gr