ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΤΥΣΙΜΟ: 9 tips ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ

2022-03-14

Η διαδικασία της ένδυσης μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς και επώδυνη σε παιδιά με αυτισμό, αλλά και παιδιά που παρουσιάζουν αισθητηριακές ευαισθησίες και δυσκολίες στην αισθητηριακή επεξεργασία του απτικού τους συστήματος. Συχνά αυτή συνοδεύεται από έντονη άρνηση, γκρίνια, εκρήξεις και έντονη δυσφόρηση τόσο του παιδιού, όσο και του γονέα.

Υπάρχουν κάποιες στρατηγικές που μπορεί να διευκολύνουν το παιδί και να κάνουν τη διαδικασία του ντυσίματος πιο ευχάριστη εμπειρία.

  1. Για τα παιδία που παρουσιάζουν αισθητηριακή ευαισθησία και απτική αμυντικότητα καλό είναι πριν το ντύσιμο να αφιερώνεται ένα δεκάλεπτο ώστε να γίνει απτική απευαισθητοποίηση μέσω της τεχνικής βαθιάς πιέσεως, την οποία μπορεί να σας τη δείξει ο εργοθεραπευτής του παιδιού.
  2. Αν πρόκειται το παιδί να πρέπει να φορέσει κάποιο σκουφάκι ή καπέλο, μπορείτε να του κάνετε μασάζ για απτική απευαισθητοποίηση και στην περιοχή του κεφαλιού.
  3. Φροντίστε το περιβάλλον τριγύρω να είναι φτωχό από οπτικο-ακουστικά ερεθίσματα, ώστε να αποφευχθεί η υπερδιέγερση.
  4. Βρείτε ποια θέση βολεύει καλύτερα το παιδί και με ποια στάση αισθάνεται το ίδιο πιο ευχάριστα, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία του ντυσίματος.
  5. Αγοράστε ρούχα που θα έχετε διαλέξει μαζί με το παιδί, τα οποία θα είναι από υφές που προτιμά και που το κάνουν να νιώθει πιο άνετα.
  6. Αν υπάρχει υπερευαισθησία και στα κάτω άκρα, πέραν της τεχνικής βαθιάς πιέσεως, αν υπάρχει η δυνατότητα πλύντε τα καινούρια του παπούτσια για να μαλακώσουν.
  7. Οργανώστε τη ντουλάπα του παιδιού, αφήνοντας μόνο τα εποχικά ρούχα έξω, σε τέτοιο σημείο ώστε να έχει εύκολη πρόσβαση σε αυτά και τη δυνατότητα να διαλέγει τα ρούχα που του αρέσει να φοράει.
  8. Οργανώστε υλικό σε εικόνες με τα ρούχα του παιδιού και κολλήστε τες από το προηγούμενο βράδυ σε πινακάκι, ώστε να γνωρίζει και να είναι προετοιμασμένο το παιδί για τα ρούχα που πρόκειται να βάλει.
  9. Για κάθε εποχή που αλλάζει, χρησιμοποιείστε κοινωνικές ιστορίες για να εξηγήσετε στο παιδί γιατί δεν θα μπορεί π.χ. να βάλει ξανά το αγαπημένο του πουλόβερ.

Μαρία Κυριαζή, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια SI, BScOT- Συγγραφέας- OT blogger