17+1 ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ!

2021-05-03

Υπάρχουν δραστηριότητες, όπου μέσα από την καθημερινότητα, το παιδί μπορεί να λαμβάνει αισθητηριακά ερεθίσματα (αιθουσαία, ιδιοδεκτικά, απτικά κ.α.) όπου θα το βοηθήσουν να επεξεργάζεται καλύτερα τα εξωτερικά ερεθίσματα και να προσαρμόζεται κατάλληλα στο περιβάλλον (δείτε εδώ περισσότερα). 


Ποιες είναι οι δραστηριότητες όπου ένα παιδί μπορεί να λάβει αισθητηριακά ερεθίσματα;

Παρακάτω, αναφέρονται κἀποιες από αυτές, όπου μπορούν να ακολουθήσουν οι γονείς πολύ εύκολα στο σπίτι και να τις εντάξουν άνετα στην καθημερινότητα του παιδιού.

1. Την ώρα του μπάνιου τρίψτε το παιδί με σφουγγάρια με διαφορετικές υφές (μαλακά, τραχιά, λίγο σκληρά), δοκιμάστε αφρόλουτρα ή σαπούνια με διαφορετικά και έντονα αρώματα, παίξτε με τις σαπουνάδες. 
2. Μετά το μπάνιο σκουπίστε το παιδί με την πετσέτα. Εναλλάξτε την υφή, τη μια φορά μαλακή, την άλλη πιο σκληρή πετσέτα.
3. Μετά το μπάνιο είναι η κατάλληλη ώρα για χαλάρωση. Καθίστε μαζί κάπου ήρεμα, με χαμηλό φωτισμό, απαλή μουσική, και απλώστε του λοσιόν σώματος ή ενυδατικό λαδάκι, κάνοντας μασάζ, ασκώντας βαθιά πίεση.
4. Δώστε του να παίξει με αρκουδάκια ή μαξιλάρια που θα διαφέρουν σε μέγεθος, άλλα θα είναι μαλακά, άλλα χνουδωτά, άλλα σγουρομάλλικα κ.α.
5. Πάρτε μια βούρτσα τύπου Wilbarger ή μια βούρτσα μαλλιών (με δοντάκια ή με τρίχες) και περάστε την με ελαφριά πίεση στην επιφάνεια του δέρματος των χεριών, των ποδιών και της πλάτης (να αποφεύγεται η περιοχή της σπονδυλικής στήλης). Σε αυτές τις περιοχές μπορείτε να το ξύνετε ελαφριά ή με πίεση, ανάλογα, και με τα νύχια σας.
6. Διαβάστε του παραμύθια ενώ κάθεστε και οι δυο πάνω σε μια κουνιστή πολυθρόνα.
7. Βάλτε το να κάνει σαπουνόφουσκες και να προσπαθεί να τις σκάσει με τα χέρια του.
8. Απλώστε αφρό ξυρίσματος πάνω σε μια μεγάλη επιφάνεια και αφήστε το να παίξει μαζί του. Μπορείτε να φτιάξετε μαζί διάφορα σχέδια, το όνομα του κ.α.
9. Φτιάχτε παγάκια από χυμό φρούτων. Θρυμματίστε τα ελαφρώς και δώστε τα στο παιδί να τα μασήσει.
10. Μπορείτε να του δώσετε κάποιο σνακ όπου θα το μασουλάει για αρκετή ώρα, π.χ. μια μπάρα δημητριακών (μπορείτε να την βάλετε και για λίγο στην κατάψυξη για να σκληρύνει).
11. Όταν μαγειρεύετε, αφήστε το παιδί σας να σας βοηθήσει. Να ανακατέψει με μια κουτάλα υλικά που δεν ανακατεύονται εύκολα ώστε να βρει αντίσταση μυϊκή, να πλάσει μια ζύμη για κουλουράκια ή πίτσα κ.α.
12. Αν έχετε κήπο, ζητήστε από το παιδί σας να σκάψει με ένα φτιαράκι το σκληρό χώμα για να φυτέψει κάτι. Αν δεν έχετε, μπορεί να το κάνει σε μια μεγάλη γλάστρα. 
13. Ζητήστε από το παιδί να σας ᾽᾽βοηθήσει᾽᾽ στην μεταφορά επίπλων μέσα στο σπίτι, δίνοντας του να σπρώξει ένα βαρύ έπιπλο (όχι αρκετά βαρύ όμως) ή να σηκώσει γεμάτα κουτιά.
14. Γεμίστε ένα κουτί με ρύζι, ένα κουτί με πούπουλα και ένα κουτί με μπαλάκια από αλουμινόχαρτο. Κρύψτε μικρά αντικείμενα μέσα σε αυτά και ζητήστε από το παιδί να ψάξει να τα βρει.
15. Το χειμώνα μπορείτε να χρησιμοποιείτε για σκέπασμα μια κουβέρτα ή ένα πάπλωμα με βάρος.
16. Παίξτε το παιχνίδι hot-dog. Βάλτε το παιδί ανάμεσα από δυο μαξιλάρια και ασκείστε δύναμη, πιέζοντας το και ρωτώντας το πάντα αν αντέχει την πίεση και δεν δυσφορεί. 
17. Τι καλύτερο από την παιδική χαρά! Προτρέψτε το παιδί να παίξει με την κούνια, τη τσουλήθρα, την τραμπάλα, την αναρρίχηση. Βοηθάτε πάντα όπου δεν μπορεί και όταν νιώσει ασφάλεια τον προτρέπετε να δοκιμάσει και χωρίς βοήθεια.
18. Δέστε του τα μάτια και παίχτε το παιχνίδι του τι είναι αυτό που πιάνω. Αφήστε το παιδί στο δωμάτιο να πιάνει διάφορα αντικείμενα και να προσπαθεί να μαντέψει τι είναι.


Κυριαζή Μαρία, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια SI, BScOT-Συγγραφέςα-OT blogger